Potatisrecept

Vi i Skadom gillar både att odla och äta potatis. Här är några av våra favoritrecept, det finns både soppor, bakverk och internationella rätter. De är beräknade för fyra portioner om inget annat anges. Vi ska försöka lägga ut nya recept då och då.

Koka potatis

Mandel och medelstor potatis kokas bäst med skalet på. Borsta potatisarna rena och lägg dem i en kastrull. Har man en vattenkokare kan man med fördel koka upp vatten i den under tiden och slå på potatisen så det täcker. Koka upp och dra genast ned värmen så att det endast sjuder. Potatisen är klar på ca 20 minuter. Känn med en sticka, den ska precis glida igenom. Kokt potatis är hållbar 3 – 4 dagar i kylen.

Potatismos

Har ni tänkt på vilket fint potatismos det blir av mandelpotatis?

Även om det är lite pillrigt att skala dem så är resultatet mödan värt. Tänk på att mandlarna bara ska sjuda så att de inte kokar sönder och blir vattniga. Passa kastrullen, det går fort på slutet!

  • 1 kg mandelpotatis, vatten, 1 tsk salt
  • 2,5 dl kokande mjölk
  • 0,5 krm  vitpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör

Skala potatisen och lägg den i kokande, saltat vatten. Låt det sjuda tills potatisarna är mjuka, ca 20 minuter. Häll av vattnet, men spara lite till senare. Mosa potatisen med potatisstöt, elvisp eller pressa den genom en potatispress. Mosa först med lite av kokvattnet och vispa sedan ned den kokande mjölken i omgångar. Smaksätt med salt, peppar och lite smör.

Variera gärna med att blanda mjölken med grädde eller att röra i finhackad persilja. Prova även att hacka 200 gr svarta oliver och blanda i till ett festligt, svartprickigt mos.

Saltkokt potatis med Mojo rojo

Kryddigt tilltugg från Kanarieöarna till en kall drink eller som tillbehör till grillat kött. Passar bäst att göra av potatis med bra skal.  Gör gärna dippen dagen innan den skall ätas.

  • 1 kg små potatisar av jämn storlek med helt skal
  • 1/2 kg havssalt
  • 12 dl vatten

Mojo rojo

  • 4 skivor vitt bröd
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 5 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk malen kummin
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1,5 msk paprikapulver
  • 1 äggula
  • 1,5 dl olivolja
  • (vatten att späda med)

Börja med mojo rojon. Skär bort kanterna på brödet och lägg det i en skål. Häll på vinägern och låt brödet suga åt sig. Blanda om. Hacka vitlöken och kryddorna en liten stund i en matberedare. Tillsätt brödet och äggulan och blanda till en grynig massa. Häll på olivoljan droppvis samtidigt som matberedaren är igång. Kör tills blandningen fått konsistensen av en tjock majonäs. Späd med vatten om du önskar den tunnare. Låt smakerna mogna i minst ett par timmar, gärna över natten.

Tvätta potatisarna, men låt skalet sitta kvar. Häll salt och vatten i en gryta. Koka upp och lägg i potatisarna. Saltet kommer ej att lösa sig. Låt sjuda under lock tills potatisarna är mjuka, knappt 20 minuter. De blir lite skrynkliga i skalet. Ta upp dem och servera genast med Mojo rojon att doppa i.

Silltårta, en smörgåstårta med potatis

  • 4 halvor Polarkaka
  • 3 dl gräddfil
  • 500 gr keso
  • 2 msk majonäs
  • ca 100 gr tubkaviar
  • lite dill
  • 1 burk matjesill
  • ½ rödlök
  • kokt kall potatis 3-5 medelstora
  • 3 kokta, skivade ägg
  • sallad + ev andra grönsaker, t ex tomater

Lägg ihop två halvor Polarkaka. Blanda gräddfil, keso, majonäs, kaviar och dill. Bred ut hälften av blandningen på kakorna. Hacka lök och sill. Blanda detta och bred ut. Lägg på den skivade potatisen. Fortsätt med nästa lager av Polarkaka och bred ut resten av kesoblandningen.

Dekorera med ägg och grönsaker.


Potatiskaka med choklad, en glutenfri kaka

  • 3 – 4  potatisar
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 6 msk kakao
  • 2 ägg
  • ½ tsk salt
  • florsocker

Skala, koka och pressa potatisarna. Smält smöret och blanda ner alla övriga ingredienser däri. Häll smeten i en smord och ströad form (ca 18 cm i diameter). Grädda kakan 45 minuter i 150o. Pudra kakan med florsocker och servera med vispad grädde.

Mustig potatis- och purjosoppa

  • 4 stora potatisar skurna i små tärningar
  • 1 medelstor, strimlad purjolök
  • 1 skivad gul lök
  • 1 liter vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 3 dl mjölk

Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i potatis, purjo och lök. Koka sakta under lock i 20 minuter. Mixa med mixerstav om du vill. Tillsätt mjölk och ev 1 msk gurkmeja och hetta upp. Smaka av med salt och peppar. Servera ev med gräslök och skinktärningar.

3 st variationer:

  • Byt ut mjölken mot kokosmjölk.
  • Rör i 300 gr mjukost innan du tillsätter mjölken.
  • Smaka av soppan med 2 msk crème fraiche.

Potatissoppa med kokosmjölk

En god och värmande soppa som passar bra att ta med på utflykt i termos, men då får man ta den större mängden vätska. Gillar man inte kokosmjölk går det bra med lika delar vatten och mellangrädde istället.

  • 400 g potatis, t ex mandelpotatis
  • 5 – 6 dl vatten
  • 4 tsk grönsaksbuljongpulver
  • 1 dm purjolök
  • 2 – 3 dl kokosmjölk på burk
  • 2 – 3 msk Thai söt-sur chilisås

Skala potatisarna och koka dem i vatten tillsammans med buljongen. Koka tills de faller sönder. Vispa ordentligt eller kör med  mixerstav tills soppan är slät. Finhacka purjolöken om du ska dricka soppan ur mugg, annars kan den bara strimlas. Tillsätt purjolöken, kokosmjölken och chilisåsen. Låt soppan sjuda några minuter. Klart!

Goda klyftor för fyra 

  • 6-8 stora potatisar
  • olja
  • 1-3 tsk salt + ev någon favoritkrydda

Skrubba potatisarna och skär dem i klyftor. Lägg klyftorna i en lätt oljad långpanna. Stek dem i ugn i 225– 250i 20 min. Ta ut klyftorna ur ugnen och salta. Dessutom kan man krydda med timjan, pizzakrydda, solrosfrön, sesamfrön eller någon annan favoritksmak. Stek vidare i ca 10 min tills potatisen känns mjuk.

 Klyftorna är goda med grönsaker till en köttbit, eller som en helgrön middag med råkost, oliver, färskost, tomater och t ex tsatsiki.

 Enklaste potatisgratängen 

  • ca 1 kg potatis
  • 2 – 3 dl god, riven ost
  • 1 tsk salt
  • ¼  – ½ tsk mald svartpeppar
  • 2 dl standardmjölk eller buljong
  • ev 2 purjolökar
  • smör + ev vitlök

Skala potatisarna och skiva dem tunt. Om du använder matberedare, skölj då gärna skivorna i kallt vatten och låt dem rinna av väl. Har man gott om tid kan man förvälla skivorna några minuter i stället för att skölja dem. Om man vill ha purjolök, så slitsa upp, skölj och strimla den.

Varva potatis, purjolök och ost i en smord form . Salta och peppra mellan varven. Slå slutligen på mjölk eller buljong och toppa med lite riven ost. Grädda iugn i 200 – 225i ca 50 minuter. Prova med en sticka att potatisen är mjuk.  Gillar man vitlök kan den pressas i vätskan eller gnidas mot formen innan man smörjer den.

Vatrusjka á la Marusjka, ryska potatiskakor

  • 1 kg kokt, skalad potatis
  • 100 g mjöl (drygt 1 1/2 dl)
  • 2 ägg
  • 40 g smält smör eller margarin
  • Fyllning:
  • 150 g keso
  • 1 dl gräddfil
  • 40 g smält smör eller margarin
  • 2 äggulor
  • socker och salt efter smak

Pensling: 1 ägg uppvispat med 1 msk vatten

Gör ett riktigt gott, fast potatismos av ingredienserna ovan, Forma det till rätt stora bullar och platta till dem. Det ska bli 12 st. Gör en fördjupning i varje bulle. Blanda allt till fyllningen och lägg lite av det i varje fördjupning. Se till att fyllningen inte flyter över kanterna. Pensla med ägget. Låt dessa vatrusjkor stå i 250ugnsvärme tills de fått vacker färg.

De serveras varma med hett skirat smör och tranbärs- eller lingonsylt till.

 

 Det är bra med hjälp i köket!